sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kärhöjen leikkaamisesta

Tuskailin pääsiäisen aikaan kärhöjemme leikkaamisen kanssa. Meillähän kasvaa yksi jalokärhö ja lisäksi neljä atragene- sukuun kuuluvaa kärhöä: Purple Spider, Propertius (ei Proteus niin kuin  edellisessä kärhöpostauksessa virheellisesti sanoin), Alpina plena ja perennamainen/ pensastava Recta Purpurae.

Ennen leikkaamista olin lukenut Ihanat Kärhöt -kirjan, joka esitellään muun muassa tässä blogitekstissä. Kyseisessä kirjassa jaettiin kärhöt leikkauksen suhteen kolmeen ryhmään 1) ehdottomasti leikattavat (uusilla, saman vuoden versoilla kukkivat) 2) kärhöt jotka voi leikata tai olla leikkaamatta (uusilla ja edellisen vuoden versoilla kukkivat) 3) ei- leikattavat kärhöt (edellisen vuoden versoilla kukkivat)

Ihanat Kärhöt- kirjassa otettiin siis kanta, että tiettyjä kärhöjä on ehdottomasti leikattava, mutta yleisimmin törmää mielipiteeseen/ neuvoon, ettei kärhöjä ole välttämätöntä leikata. Lisäksi on olemassa ohje, jonka mukaan suurikukkaiset kärhöt leikataan ja pienikukkaisia ei. Suurikukkaisethan ovat periaatteessa jalokärhöjä (kukat 10cm), joten tämäkin ohje pitänee paikkansa.

Itse päädyin kirjojen lukemisen ja netin selaamisen jälkeen toimimaan seuraavasti leikkaamisen suhteen:


1) Ainoan jalokärhömme leikkasin matalaksi pääsiäisenä ja nyt se versoo jo varsin komeasti. Tämä meni siis hyvin. Jatkossakin aion leikata jalokärhön matalaksi. Toivotaan, että kärhö kukkiikin sitten myöhemmin kesällä!

2) Leikkasin vahingossa myös Purple Spiderin vaikka se kuuluukin atragene- sukuun ja kukkii siis edellisen vuoden versoilla eikä sitä tulisi leikata. Jätin kuitenkin kärhön maahan, koska se saattaa vielä kasvaa ja kukkia ensi vuonna.

3) Leikkasin myös Recta Purpuraen, koska en tiennyt leikatessani, mihin ryhmään se kuuluu. Ensi vuonna jätän tämänkin leikkaamatta, koska Recta Purpurae kuuluu myös atragene- sukuun ja kukkii edellisen vuoden versoilla. Liian isoksi kasvaneen kasvin voi leikata tosin kukinnan jälkeen kesällä (mutta ei keväällä). Oma Rectamme lähti onneksi kuitenkin leikkaamisesta huolimatta versomaan, joten en onnistunut tappamaan koko kasvia leikkauksella!

4) Atragene- ryhmään kuuluvaa Alpina Plenaa en leikannut, vaikka siitä oli talven jälkeen jäljellä vain puolitoistametrinen kuiva, ruskea oksa. Tämän kärhön kanssa sujui onneksi hyvin! Alpina Plena on versonut kovasti ja tekee jo kukkiakin niin kuin asiaan kuuluu (atragene- ryhmän kärhöt ovat aikaisia alkukesän kukkijoita).

5) Atragene- ryhmään kuuluvaa Propertiusta en leikannut, mutta kasvi ei ole lähtenyt versomaan. Propertiuksen pitäisi kasvaa edellisen vuoden versoilla, joten tämä kärhö taitaa olla menetetty. Ilmeisesti se ei kestänyt talvea. Jätin tämänkin kärhön maahan ja odottelen, josko ensi kesänä meillä kasvaa myös Propertius (kärhöjen selviäminen välivuoden jälkeen tuntuu olevan nettijuttujen perusteella mahdollista).


Menetin siis mahdollisesti leikkaamisen vuoksi Purple Spiderin ja todennäköisesti talven vuoksi (kärhöt istutettiin syksyllä, eivätkä ne ehkä ehtineet juurtua tarpeeksi) Propertiuksen. Tilalle haimme tänä viikonloppuna Puutarhakeskus Sofianlehdosta White Swanin ja Octobuksen. Lisäksi ostin vielä toisen Recta Purpuraen. Nämä kuuluvat kaikki atragne- sukuun, joten niitä ei leikata keväällä. Vanhoja kasveja voi tosin nuorennusleikata kukinnan jälkeen loppukesästä noin metrin mittaan, mutta nuoria taimia ei kannata leikata, koska ne siis kukkivat edellisen vuoden versoilla.

Kuvien alla on vielä yhteenveto kärhöjen leikkaamisesta, sillä omista kärhöistäni puuttuu täysin tuo yksi leikkausryhmä (viini- ja kiinankärhöt).



Clematis White Swan

Clematis Propertius

Clematis Octobus

Yhteenveto kärhöjen leikkaamisesta:

  • Jalokärhöt leikataan talven jälkeen. Kukkivat loppukesästä suurilla kukilla ja samanvuoden versoilla (ks. netistä löytynyt poikkeus tiettyihin lajeihin alapuolella). 

  • Edellisen vuoden versoilla kukkivia kärhöjä (esim. atragene, alpina) ei leikata. Kukinta alkukesästä pienin kukin. Nämäkin kärhöt voi nuorennusleikata kukinnan jälkeen noin metrin mittaan.

  • Uusilla ja edellisen vuoden versoilla kukkivat kärhöt (viinikärhö ja kiinankärhö eli viticella- suku) voidaan leikata keväällä tai jättää leikkaamatta. Kukkii nopeammin keskikokoisin kukin, jos ei tarvitse leikata.

Tämä on sitten kai poikkeus sääntöön (Ihanat- kärhöt- kirja ei ottanut tähän kantaa): Jalokärhön Lanuginosa- ja Patens-ryhmän lajikkeet kukkivat myös edellisen kesän versoilla, mutta vasta heinä–syyskuussa. Tunnetuimpia lajikkeita ovat ’Lazurstern’, ’Mme LeCoultre’, ’Multi-Blue’, ’Nelly Moser’ ja ’The President’. Leikkaus keväällä on säästeliästä, jotta kasvi ehtii kukkia samana kesänä. Kasveista poistetaan paleltuneet osat ja kesällä versoja harvennetaan tarvittaessa. Syksyllä kukinnan jälkeen poistetaan kukkineet latvan osat talvisuojauksen yhteydessä.














Ei kommentteja: