perjantai 6. toukokuuta 2011

Kärhöjä tositarkoituksella

Sain ensikosketukseni kärhöihin asuessani lyhyen aikaa opiskeluaikoina Oulussa poikaystäväni rivitaloasunnossa, jonka edellinen omistaja oli istuttanut siniviolettikukkaisen kärhön seinän vierustalle. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä!

Viime elokuussa ensimmäisen oman pihan myötä sain sitten vihdoinin myös sen ekan ikioman kärhön (krhm... itse asiassa viivi kärhöä). Mitenkään suinpäin en rynnännyt suhteeseen kärhöjen kanssa vaan valintaprosessi kesti kolme vuorokautta, joiden aikana surffailin vähintään 24h Puutarhakeskus Sofianlehdon ja Googlen kuvahaun uumenissa. 

Omat kärhöni valitsin kukkien värin (tumma violetti oli toiveena ja siihen valkoista raikastamaan), vaihtelevan kukkakoon (ja muodon) ja kukkimisajankohdan suhteen. Lopulta ostin meille seuraavat kärhöt:


  • Albina Plena: vanha ja kestävä lajike. Uusii kukintansa pitkin kesää, kukat 6-8cm valkoiset. Kukinta touko-kesäkuusta syksyyn saakka.
  • Proteus (loistokärhö): Isokukkainen (kukat 10-20cm), roosan väriset kukat.
  •  Purple spider (atrange-laji): Vuosi: Kukkien koko 7- 8cm, väri: tumma purppura tai jopa " musta" 

  •  Recta Purpurea (kuvaus suora lainaus Sofianlehdon sivuilta): Ihanan pronssisen purppuraiset versot nousevat keväällä maasta. ERIKOISUUS. Runsas kukinta juhannuksen tienoilla l. "morsiuskärhö". Lehdistö muuttaa väriä vihreäksi. Pensastava kasvutapa. Hyvä maanpeittokasvi. Helppohoitoinen. Aluesuositus I-VI. Väri valkoinen. 
  •  Lisäksi meillä on yksi punakukkainen loistokärhö, jonka oli ostanut jo aiemmin paikallisesta taimimyymälästä. 



Nyt kun ei tarvitse enää jännittää, onko myyrät syöneet kaikki sipulikukkien sipulit, alkaa jännittäminen miten minun ja kärhöjen suhde kehittyy... Pääsiäislomalla jännitin kärhöjen leikkaamista, mutta näyttäisi, että leikkaus meni ihan hyvin. Siitä uusi postaus myöhemmin.

Proteus (kuva lainattu):
Kuva lainattu http://www.thegardener.btinternet.co.uk/diaryjune06.html


 Purple Spider (kuva lainattu, kuvaaja Sabina Ruber)

Kuva lainattu http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=89000


Purple Spider (kuva lainattu)
Kuva lainattu http://www.sofianlehto.com/index.php?lang=FI&page=PRODUCT_LIST&category=3


 Alpina plena (kuva lainattu)

Kuva lainattu: http://www.sveplantinfo.se/bsv/PSPVare?InSprog=SE&InNavnLatinsk=Clematis%20%28Atragene%29%20%27Albina%20Plena%27&InEksternSoegning=N


 Recta Purpurea:

Kuva lainattu http://www.whiteflowerfarm.com/26644-product.html




Ei kommentteja: