lauantai 23. huhtikuuta 2011

Lammasta pääsiäispöytään

Meidän pääsiäislampaan on tarkoitus valmistua vasta tänään, mutta ajattelin laittaa reseptin jo valmiiksi saataville. Tässä ensimmäisenä viime vuoden lammasresepti, jonka tein karitsan sisäfiléstä. Suosittelen! Tänä pääsiäisenä meillä ei ole vieraita, joten tämä vuosi mennään ulkofiléellä.
Viime vuoden karitsaresepti. Nam!

Yrttinen karitsarulla

  • 600 g karitsan fileetä tai paistia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • voita ruskistamiseen
Täyte:
  • 1 1/2 dl tuoreita yrttejä esim. basilika, rosmariini ja timjami
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 1/2 dl raastettua parmesan-juustoa
  • 1 paketti (n. 80g) parmankinkkua

Leikkaa karitsan filee tai paisti yhdeksi noin 1/2 sentin paksuiseksi levyksi. Pane levy leikkuulaudalle ja päälle tuorekelmu ja nuiji se tasaiseksi isoksi levyksi. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Hienonna yrtit ja valkosipuli ja sekoita ne juustoraasteeseen. Levitä seos karitsan päälle ja asettele päälle vielä parmankinkkisiivuja. Kierrä levy tiiviisti rullalle ja kiinnitä langalla tai coctail-tikuilla, jotta se pysyy kasassa.

Ruskista fileerullat pannulla voissa joka puolelta ja aseta uunivuokaan. Kypsennä vielä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna vetäytyä hetki folion alla. Poista lanka tai coctail-tikut ja leikkaa 2 cm:n levyisiksi viipaleiksi.





Kuva lainattu MTV3-reseptit


 Tämän vuoden lammas toteutetaan soveltamalla ulkofileestä. Tässä pari reseptiä, joiden pohjalta sovelletaan... Lähinnä paistoaika lyhenee, kun kyseessä on file eikä paisti (väri pannulla ja uunissa 175-200 astetta 10-15min ulkofileelle). 


Yrtti-fetatäytteinen lammasrulla (kuva yllä MTV3-ohje)

Neljälle:
1 kg luutonta lampaanrintaa
150 g feta-juustoa
½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua minttua
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 rkl silputtua lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
voita paistamiseen
 
Lisäksi:
puuvillalankaa lihan sitomiseen




1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Irrota lehdet basilikasta, mintusta ja rosmariinista ja silppua ne hyvin pieneksi. Silppua myös lehtipersilja. Murenna feta-juusto ja sekoita siihen silputut mausteyrtit, persilja ja oliiviöljy, purista joukkoon myös valkosipulinkynnet ja sekoita kiinteäksi täytteeksi.
2. Huuhtele lampaanrinta, älä puhdista pois liikaa rasvaa. Levitä liha työlaudalle ja mausta se suolalla ja pippurilla. Levitä täyte lihan päälle ja kääri se napakalle rullalle. Sido huolellisesti kääryle paistolangalla. Ruskista lihakäärö kauttaaltaan voissa, siirrä se uunivuokaan ja paista uunissa 50-60 minuuttia.
3. Leikkaa sidelanka lihan ympäriltä ja viipaloi rulla. Tarjoile paistettujen vihannesten kanssa.



Yrttinen lampaanpaisti 
(by Pirkka. Seikkaperäiset ohjeet täällä)

10-15 annosta

Ainekset
1 noin 2 kg:n luuton lampaanpaisti
1 tl suolaa
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl minttua
1 tl mustapippuria
1 sitruunan kuori raastettuna
3 - 4 valkosipulinkynttä
1/2 tlk (100 g) Pirkka salaattijuustoa
paistamiseen öljyä ja voita

Kastike
2 dl siivilöityä paistolientä
1 tlk (2 dl) demi glace kastikepohjaa
2 rkl ruskeaa kastikesuurustetta
1 dl kuohukermaa
1 rkl minttuhyytelöä

Ei kommentteja: