lauantai 12. helmikuuta 2011

Ja tämä hetki saa minut pian aivovaurioon...

Miten oikeassa Neumann/ Dingo (kuka ikinä sanat on keksinytkään) on ollutkaan Autiotalo- biisin sanoituksessa.

Kuulin viikolla töissä kuluneen viikon kuumimman tiedeuutisen: pitkäkestoinen rakkaus aiheuttaa "aivovaurion" Itseltäni uutinen oli mennyt täysin ohi, mutta etsin alkuperäisen tutkimuksen PubMedistä ja totesin, että jutun uutisointi on mennyt vähän alkuperäisen tutkimuksen ohi. Mielenkiintoinen tutkimus on anyway... Jenkkiläinen Bianca Aceveda on siis tutkinut rakkautta aivojen funktionaalisella magneettikuvauksella (fMRI) ja hän löysi mm. seuraavaa:

1) Pitkäkestoinen rakkaus on mahdollista.
2) Pitkäkestoisessa "hullaantuneessa" rakkaudessa aivoihin tulee samanlaisia muutoksia (="aivovaurio" meidän mediamme mukaan) kuin huume- tai alkoholiriippuvuudessa.
3) Vastasyntyneessä ja pitkään jatkuneessa rakkaudessa aivomuutokset ovat samanlaisia, mutta lisäksi pitkäkestoisessa rakkaudessa aktivoituu uudenlaisia sitoutumiseen liittyviä hermoratoja.


Suomessa tutkimus siis uutisoitiin suunnilleen siten, että pitkäkestoinen rakkaus aiheuttaa aivovaurion, vaikka oman tulkintani mukaan oikea tutkimustulos oli, että ihminen tulee rakkaudesta samalla lailla riippuvaiseksi kuin huumeista tai alkoholista (ks. tämä Yle Areenan video). No, mediallahan on yleisestikin maassamme tapana muutella asioita mieleisekseen. Mutta saivatpahan minutkin kiinnostumaan uutisestaan =)


Kasarilinjalla jatketaan (kuten ed. postauksessa Pave Maijasen kanssa). Tässä Dingon Autiotalo:






Ei kommentteja: