sunnuntai 30. elokuuta 2015

Myönteinen ei

Julkaisin hiljattain Instassa kuvan kirjoista, joita lainasin kirjastosta väikkäriprojektia ja projekteja nimeltä 'vanhemmuus' ja 'elämä' varten. Muutama teos on jo kahlattu läpi, ja yksi kirjoista oli niin hyvä, että haluan suositella sitä teillekin. 



Suositeltava kirja on William Uryn Myönteinen ei. Sen kirjoittaja on todellinen neuvottelutilanteiden supertaitaja, ja kirjan lukuisia esimerkkejä oli tosi mielekästä lukea. Kaiken lisäksi kirja oli tosi selkeä ja helppolukuinen. 



Seuraavat kirjan viimeisestä luvusta poimitut sitaatit tiivistävät sen, miksi kirjaa teille suosittelen: 

"Yksi nykypäivän suurista ongelmista on kyllä- ja ei- sanan irrottaminen toisistaan. Kyllä ilman ei- sanaa pilaa suhteen itseen ja ei ilman kyllä- sanaa taas suhteet muihin. Kyllä on avain yhteisöllisyyteen, ei taas itsenäisyyteen. Kyllä on avain yhteyteen, ei taas suojelemiseen. Kyllä on avain rauhaan, ei puolestaan oikeudenmukaisuuteen." 

"Kun sanot toiselle myönteisesti ei, annat itsellesi lahjan. Luot aikaa ja tilaa sille mitä haluat. Suojelet sitä, mitä arvostat. Muutat tilannetta parempaan suuntaan ja säilytät samalla ystäväsi,kollegasi ja asiakkaasi. Lyhyesti sanottuna olet rehellinen itsellesi. " (tämä vaatii ehkä selitykseksi sen, että kirjassa opetetaan sanomaan ei siten, että ensin sanotaan "kyllä" omille arvoille ja tarpeille ja sitten tältä pohjalta "ei" toiselle. Lopuksi luodaan molempia tyydyttävä "kyllä"- ehdotus. Kyllä ja ei siis yhdistetään ja saavutetaan yingyangmainen tasapaino).  

"Kodeissa, joissa vanhemmat osaisivat sanoa kunnioittavasti ei lapsilleen, olisi paljon vähemmän tuhoisia riitoja. Lapsista tulisi vähemmän hemmoteltuja ja huomattavasti onnellisempia kuten jälkipolvesta, jolla on ollut kasvaessaan selvät ja kunnioittavat rajat."

Kirja päättyy sanoihin, jota itsekin haluaisin toivottaa (ja julistaa) maailmalle: 




Ugh. Lukemaan siitä! 



 


Ei kommentteja: