sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Key lime pie ja muita herkkuja

En ole muistaakseni koskaan maistanut Key (Westin) limepiirakkaa, mutta muhun iski hillitön himo saada kyseistä herkkua. Niinpä rakensin eilisen naistenillan ménun limepiirakan ympärille. Tarjolla oli lopulta limepiirakkaa kahteen tapaan (kondensoidusta maidosta tehty ja laktoosittomia tuotteita kaipaavia ajatellen maidoton limekiisselipohjainen versio), vihersalaattia, mozzarella-tomaatti tortilloita ja tonnikala-, katkarapu- tai parmankinkkutäytteisiä tortillarullia. Ruokajuomana oli kuohuviinin lisäksi Chileläinen Errazuriz Estaten Shiraz vuodelta 2009, joka sai mm. Koti ja Keittiölehden viinipalstalla löytö maininnan. Olen ennenkin maistellut noita Koti ja Keittiölehden löytö-viinejä, enkä ole kertaakaan pettynyt. Errazuriz sopi lehden luonnehdintojen mukaan myös erityisesti meksikolaiselle ruualle. Viini lunasti kyllä lupauksensa!


Key lime piirakka kondensoidusta maidosta.

Korianterilla maustetut katkarapu- ja tonnikalatortillarulla.
 

Piirakoista pidin ehkä enemmän kondensoidusta maidosta valmistetusta versiosta (se oli juustokakkumainen, mutta raikkaampi kuin varsinaiset juustokakut) sillä kiisseliversio oli ehkä turhan sitruksinen. Itse käytin kiisseliin tuorepuristettua mehua reilut 1,5dl ja lisäksi kahden limen kuoriraasteen ja se oli ehkä liikaa (ohje on työkaveriltani Sirpalta saatu aito jenkkiläinen ohje ja siinä mehu on mahdollisesti kaupasta ostettavaa limemehua, joka ei ehkä ole yhtä tujua kuin tuorepuristettu). Suosittelen jättämään ainakin toisen limen kuoren pois ja pidättäytymään 1,5dl mehua.

Alla ohjeet kumpaankin piirakkaan:


Key West lime pie

1 pkt (400g) pakastemurotaikinaa

Limettikiisseeli:
6 keltuaista
1 1/2 dl limettimehua (noin 6 limettiä)
1-2 pestyn limetin raastettu kuori
1 3/4 dl sokeria
7 rkl kylmää voita

Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Tee ensin kiisseli. Mittaa keltuaiset, limettimehu ja
limetin kuoriraaste paksupohjaiseen kattilaan.
Lisää sokeri ja keitä keskilämmöllä koko ajan
sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu (8-10 min.)
Ota kattila liedeltä, lisää lusikallinen kylmää
voita kerraallaan koko ajan sekoittaen.
Jätä kiisseli jäähtymään.

Kauli sulanut taikina ja nosta voideltuun
piirakka- tai irtopohjavuokaan.
Kaada jäähtynyt kiisseeli pohjan päälle
ja paista 175 asteissa uunissa keskitasolla
20-30 min.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi,
kiiltäväksi vaahdoksi.

Ota piirakka uunista ja lusikoi marenki-
vaahto piirakan päälle. Jatka paistamista
vielä noin 10 min tai kunes marenki saa kauniin värin.




Key lime pie:

 Pohja:
3 1/2 dl hienonnnettuja Digestive keksejä
1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 rkl sokeria

(itse tein 1 piiraan tapaan muropohjaan)

Täyte:
5 keltuaista
1 tlk (400g) kondensoitua makeaa maitoa
1 dl limeteistä puristettua mehua
1 rkl raastettua limetinkuorta

(Koristeluun:
kuohukermaa, tomusokeria, limetti ohuina viipaleina tai ohuiksi suikaleiksi leikattu limetin kuori)

Valmista murupohja sekoittamalla ainekset keskenään. Painele vielä lämmin seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia, anna vuoan jäähtyä ritilällä. Nosta uunin lämpö 175°C:een. Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee. Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Kaada seos piirasvuokaan. Kypsennä 10 minuuttia (uunin keskitasossa) ja jäähdytä ritilällä.Tämän jälkeen laita piiras pakastimeen kolmeksi tunniksi ja ota esille 15-20min ennen tarjoilua. (itse tein piiraan edellisenä päivänä ja pidin piirakkaa vain jääkaapissa ja hyvin onnistui (kuten kuvissa näkyi...)).


 

Ei kommentteja: