Ystäväni on hiljattain saanut toisen lapsen ja heilläkin lasten ikäero on suhteellisen pieni (kaksi vuotta). Hän kaipaili vinkkejä kaksilapsiseen arkeen. Meillä on opeteltu kaksilapsisuutta nyt kahdeksan kuukauden ajan ja tällaisia ajatuksia heräsi meidän arkemme perusteella.
Tärkeimpänä neuvona on ehdottomasti: tapaa aikuisia ystäviä (mielellään päivittäin). Pakettiin kuuluu yleensä myös sinun lapsesi ja useimmiten myös tämän toisen aikuisen lapset, mutta silti aikuiseen seuraan hakeutuminen on välttämätöntä. Muista kuitenkin säännöllisesti myös rauhoittua kotiin. Huomaat kyllä miksi tämä(kin) on tärkeää.
Loput ohjeista kirjasin listaksi. Ne eivät ole minkäänlaisessa tärkeysjärjestyksessä.
1) opettele sietämään sotkua ja epäjärjestystä (tai jos välität sotkusta, älä välitä väsymyksestä).
2) opettele priorisoimaan: tärkeintä on että lapset saavat päivittäin vaatteet, puhtautta, ruokaa ja lepoa, sekä tietenkin rakkautta ja rajoja. Tämän lisäksi pystyt hoitamaan muutaman muun asian (joista yksi on väkisinkin kodin siisteys ja toinen oma uni - tilaa jää siis enää yhdelle tai kahdelle jutulle), mutta et enempää. Jos joku asia on niin tärkeä, että haluat mahduttaa sen vauvavuoteen, hyväksy että joudut luopumaan jostain muusta. Kun priorisoit tietoisesti asioita, sinun on helpompi hyväksyä, että joudut toistaiseksi luopumaan joistakin sinulle tärkeistä asioista. Tietoisuus vähentää mielipahaa ja auttaa sietämään omaa rajallisuutta.
3) Huolehdi myös omista perustarpeistasi. Tässä pätee sama analogia kuin lentokoneen hätäohjeissa: huolehdi ensin happinaamari itselle ja auta sitten vasta muita (ihmettelen edelleen sitä, että miten en yhden lapsen kanssa muka ehtinyt syömään, mutta kahden kanssa olen syönyt lähes päivittäin. Toki yksi syy on se, että nyt ruokaa on laitettava lasta varten ja sama ruoka menee myös itselle, kun taas esikoisen vauva-aikana näin ei ollut).
4) purkkiruoka on ok (silloin tällöin). Ole muutenkin itsellesi armollinen.
5) Opettele sietämään itkua - sitä on luvassa! Yleensä lapsilla on yhtä aikaa nälkä, väsy, märkä vaippa, sylin tarve jne. ja sinua on vain yksi. Pukemistilanteet on (ainakin meillä) erityisen hermoja raastavia huutokonsertteja (vauva huutaa harmitusta ja kuumuutta samalla kun parhaaksi mukaan yrität pukea rimpuilevaa esikoista). Minun oli helpompi hyväksyä nämä välttämättömät (vauvan) itkut, kun kysyin asiasta neuvolasta. Vastaukseksi sain, että on normaalia, että vauva itkee kaksi tuntia päivässä. Eli itkeminen muutamia kertoja päivässä on normaalia (pukemisen tai muun odottamisen yhteydessä) eikä se, että äiti ei pääse sylittämään itkevää vauvaa vielä "riko" häntä, etenkään jos äiti itkun aikana tyynnyttelee vauvaa äänellään ja puheellaan kertoen/ osoittaen ettei hätää ole.
|
Isosisarus on aina valmis lohduttamaan itkevää vauvaa. Myös ikävystyneen vauvan viihdyttäminen hoituu ja pian talo täyttyy naurusta ja kikatuksesta. |
6) Opettele heti aluksi käskemään lasten isää (lastenhoitoon ja kodinhoitoon liittyvissä asioissa). Älä pyydä. Näin vältät väärinymmärrykset ja mieliphat (tämän käskemisohjeen sain sekä omalta mieheltäni ja pikkujiin kummisedältä).
7) Rutiinit helpottavat arkea.
8) opettele pyytämään apua.
9) pyydä apua.
10) opettele nukkumaan päiväunet.
11) valmistaudu riittämättömyyden tunteisiin
12) viettäkää silloin tällöin pyjamapäivä
(ulkovaatteet puetaan yöpukujen päälle ja illalla vasta vaihdetaan tilalle puhtaat yökkärit).
13) hyväksy että lähteminen kestää 20-90min ja että olet usein myöhässä.
14) Käykää koti/ perhetreffeillä. Leffatreffit kotisohvalla on luksusta! Ja perheillallinen Rossossa on tämän vauvavuoden ajan todella romanttista ja luksusta.
15) ipad on ihan kelpo lapsenvahti ja sen turvin pääset postilaatikolle, laitat ruuan tai hengähdät.
|
Kaikesta kiireestä huolimatta välillä ehditään piirtää, muovilla ja rakentaa palapelejä yhdessä. Kun yhteinen aika esikoisen kanssa ei ole itsestään selvää, on se sitäkin mielekkäämpää. |
16) Hyväksy se että et käy enää vessassa yksin ja syödessä sinulla on lapsi sylissä tai syöttötuolissa syötettävänä.
17) Fiilistele ajatuksella, että tämän vuoden jälkeen yksinänen vessareissu ja pitkä suihku ovat nousseet dayspa hoidon tasoiseksi luksukseksi. Voit myös onnitella itseäsi: sinusta on (vihdoinkin) tullut sellainen tehopakkaus, joka saa tunnissa aikaiseksi viikon työt.
18) ole luova: tonnikalaperunasoselaatikko= mummonmuussi johon on sotkettu purkillinen tonnikalaa.
19) Muista nauttia. Elät elämäsi ehkä raskainta mutta onnellisina aikaa. Väsymykseen auttaa huumori. Väsymys ja kiire ovat perusolotilasi tulevat vuodet, mutta vastapinoksi saat lukemattomia säännöllisesti toistuvia onnenhetketkiä: naurua, hymyjä, uuden oppimista, onnistumisia, läheisyyttä... Nauti, kun saat seurata miten sisaruus, rakkaus ja yhteenkuuluvuus kasvavat päivä päivältä.
20) Välillä on rankempaa, mutta hyvät hetket peittoaa huonot sata-nolla. Huonot hetket ja päivät unohtuu hetkessä (esim. sairastaminen on rankkaa mutta seuraavalla viikolla et edes muista milloin olette viimeksi olleet kipeinä). Ja oikeasti, kaksilapsisuus soljuu eteenpäin paljon helpommin kuin ikinä uskalsit toivoa.
|
Muistoja |
21) Aika kuluu hurjan nopeaa (vaikka välillä (yleensä klo 17-20 ja/ tai lasten isää töistä kotiin odotellessa) se suorastaan seisoo), etkä meinaa pysyä perässä. Muistisi on myös hatara, joten kerää ja kirjaa ylös muistoja, kuvia, tapahtumia, iloja, onnen hetkiä, hassuja sanontoja, kauniita sanoja.. Ihastele pieniä varpaita ja niiden kopinaa lattiassa.
|
Vauvan varpaat. Awwww. |
22) Välillä on tosi rankkaa ja kireää. Silloin auttaa, kun pysähdyt ja halaat, rutistat & suukotat lapsiasi. Mieli kohenee myös, kun silität poskeasi vauvan pehmeällä kädellä.
23) Toimit autopilotilla ja tavaroita hukkuu päivittäin. Löydät ne todennäköisesti roskista, mikrosta, jääkaapista tai hoitopöydältä.
Kylläpä niitä riittikin (aihe sattui olemaan hyvin ajankohtainen)Millaisia vinkkejä teiltä löytyy? Kaikki vihjeet otetaan ilolla vastaan!